Aici poate fi reclama ta!

Monumentul Sfânta Maria din Piața Maria

Piata Unirii din Timisoara, intr-o zi de vara, cu mult inaintea pandemiei
statuia Maria din Piata Maria Timisoara
Monumentul si statuia din Piata Maria – Timisoara

Este poate cel mai reprezentativ monument al orașului. Cred că nu atât datorită grandorii lui în sine, cât mai ales semnificațiilor acestuia, a legendelor, istoriei mai vechi sau recente.

Se spune că în locul unde se află acum monumentul a fost executat Gheorghe Doja în 20 iulie 1514. A fost o execuție de o cruzime fără precedent, pusă în scenă de Ioan Zapolya, cel care avea să devină Regele Ungariei. Se spune că în după-amiaza morții lui Doja, din cer a coborât tocmai Fecioara Maria pentru a-l duce pe acesta în rai. Timișorenii și-au arătat recunoștința prin instalarea unei icoane în acel loc.

Vechea icoană, distrusă printr-o întâmplare absolut nefericită de către o manevră greșită a unui căruțaș, a fost înlocuită cu o statuie de lemn, apoi cu una de piatră. Actualul monument a fost inaugurat în 1906 pe baza unui proiect realizat de Laszlo Szekely, fostul arhitect-șef al Timișoarei de la începutul secolului trecut.

Piața Maria din Timișoara va deveni peste timp focarul revoluției române din 1989, cea care a dat startul schimbărilor din România. Scânteia care a aruncat în aer nemulțumirile unei țări întregi a fost preotul reformat Laszlo Tokes.

Astăzi, Piața Maria este una dintre cele mai frumoase și vizitate din oraș. Din ea pleacă și strada Gheorghe Doja, pitorească și plăcută pentru o plimbare până în Piața Bălcescu. Aceasta din urmă este cunoscută de timișoreni și sub vechiul ei nume de Piața Lahovari.

Despre mateibit Articolele 37
Matei Bitea, fost jurnalist, cam 25 de ani de presă scrisă. Toată viața fotograf...

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns