Salonul Auto de la Geneva. Prim-plan. Era electrică

stiri auto
Stiri si informații din domeniul auto

2 martie ar fi trebuit să fie ziua de debut a Salonului Auto de la Geneva, însă, așa cum vă spuneam în postarea anterioară, coronavirusul a dat peste cap planul organizatorilor. Ei anunțaseră de fapt încă de săptămâna trecută decizia Consiliului Federal Helvet care interzicea adunările publice cu mai mult de 1.000 de persoane.

Peugeot 208 obține premiul COTY 2020

Mașina anului s-a acordat anul acesta fără spectatori. Motivația este limpede, spectrul coronavirusului și condițiile impuse de legislația helvetă. În atari condiții, premiul a fost discutat și acordat online.

Pe primul loc s-a situat Peugeot cu 281 de voturi. De menționat că Peugeot 208 oferă și o versiune electrică.

Locul doi la COTY 2020 a fost pentru Tesla Model 3 cu 242 de puncte. Pe ultim poziție a podiumului s-a plasat tot un automobil electric, respectiv Porsche Taycan, care a obținut 222 puncte. Celelalte finaliste au fost  Renault Clio (211 puncte), Ford Puma (209), Toyota Corolla (152) și BMW 1-series (133).

Ca să poată fi înscrise în competiția COTY un automobil trebuie să îndeplinească mai multe condiții simultan. Vezi istoricul și câteva caracteristici ale premiilor COT

Coronavirusul trimite noutățile în online

„Spargerea” Salonului Auto de la Geneva îi determină pe constructorii de mașini să-și prezinte noutățile în mediul online. Desigur, nu ca și cum dealerii auto ar fi în fața mașinii, dar este totuși, un paleativ la pierderile financiare. Și cine știe, este posibil ca pe viitor lansările online să capete o pondere mai mare. Este mai ieftin, cel puțin.

Dacia electrică

„Spring”, așa se numește modelul 100% electric al Uzinelor Dacia. A fost lansat oficial pe pagina de FaceBook Dacia Romania, dar amatorii de informații tehnice le pot obține din comunicatul de presă. Deși, opinia noastră este că sunt cam puține.

spring dacia electrica
Spring; respectiv Dacia 100% electrică

Important despre Dacia Spring că va fi disponibilă abia din 2021, dacă nu cumva criza coronavirusului va da peste cap multe socoteli. Autonomia preconizată este de aproximativ 200 km. Prețul ni se spune că va fi sub 20.000 de euro.

Opiniile existente sunt împărțite. Unii spun că este o copie după un model chinezesc, alții că „Spring” va da lovitura în Europa Occidentală. Rămâne de văzut, deși, nouă, ca români, ne va fi greu să o cumpărăm fără subvenții.

Ami One de la Citroen, veche de un an, invadează „car sharing-ul”

Deși a fost prezentat la Geneva 2019, amintim totuși despre conceptul celor de la Citroen. Căci, iată, de la proiect la realitate, francezii s-au mișcat destul de repede. Astăzi Citroen Ami One este disponibil în sistem de „car sharing”. Probabil că aceasta ar fi fost marea noutate a celor de la PSA. Plus niște modificări, pe ici, pe colo…

Citroen Ami One este destinat exclusiv transportului în mediul urban. Se conduce și fără permis. Și merită să spune despre preț: 6000 euro! O mașinuță lungă de 2.5 m, lată și înaltă de 1.5 m. Complet digitalizată. Merită remarcată evoluția pe parcursul unui singur an.

Fiat 500e

Versiunea electrică a arhi-cunoscutului Fiat 500 marchează de fapt un fel de bornă în istoria italienilor. Practic, modelul actual de Fiat 500 va fi identic la înfățișare cu cel electric. Diferența va fi sub capotă, de această dată cu totul altă tehnologie.

500e se va cupla cu proprietarul la fel ca la Ami One: cu telefonul mobil. În prima fază vor fi produse doar 500 de exemplare, multe dintre ele cu dedicație și preț de la 37.500 de euro. Fiat 500e, ni se spune, va atinge viteza maximă de 150 km/h. Autonomia va fi undeva pe la 150 km.

Principalele dimensiuni: Lungime: 3.63 m, lățime 1.69 m, înălțime 1.48 m.

BMW concept i4

Prevăzut să intre în producție la anul, probabil că noul model de BMW va facee dintr-o super clasă „premium”, dacă ne îngăduiți exprimarea. Va fi un model absolut electric și este lăudat ca având performanțe uluitoare.

bmw i4
Concept BMW i4
  • va atinge 60km/h în 4 secunde
  • 530 de cai putere
  • autonomie de peste 650 km
  • motorul va avea o coloană sonoră proprie, compusă de un muzician, asta ca să vă dați totuși seama că sunteți într-un BMW care funcționează

Despre preț nu știm nimic.