Un secol de „rent a car”

rent a car ford
Ford Model T 1916 prima masina de inchiriat, cel putin istoria o va retine in acest fel.

În 2016 s-au împlinit cei 100 de ani teoretici ai istoriei firmelor de închirieri auto.  Sau rent-a-car cum sunt cunoscute aceste business-uri în lumea anglo-saxonă. Spunem ani teoretici pentru că s-ar putea ca istoria să fie puțin mai veche cu câțiva ani. Sunt date că primele mașini de închiriat să fi fost în Germania, un aspect despre care însă vom vorbi în alt articol.

Însă, așa cum se întâmplă uneori cu marile invenții, cu marile idei sau marile descoperiri, acestea nu sunt întotdeauna atribuite celui care a fost într-adevăr primul. De ce? Simplu, pentru că omenirea este receptivă la spectacol. Ori, în industria de rent-a-car, ca și în altele, americanii au știut să facă spectacol, au știut să-și vândă marfa cum am zice noi. Acestea sunt motivele pentru care istoria firmelor de închirieri de mașini îi va reține pe frații Saunders drept primii patroni autentici de rent-a-car.

Dezvoltarea firmei de rent-a-car a fraților Saunders a cunoscut un avânt tipic american. Astfel, în 1916 aceștia au pornit business-ul cu o singură mașină a „plictisitorului” Ford Model-T. Prima ieșire publicitară a proaspetei afaceri cu o singură mașină de închiriat a fost publicarea în „Omaha World Herald” a unui anunț ce avea să fie startul într-o afacere de miliarde de dolari. Dar, cine avea nevoie de rent-a-car? Era totuși un pionierat…

wedding rent a car
Astazi, vechile masini de inchiriat se folosesc pentru sedinte foto sau chiar se oferă pentru transportul mirilor. Wedding Car este și aceasta o afacere.

Primul preț la închirieri de mașini

Prețul pentru primul rent-a-car din lume era unul ce astăzi ar putea să pară ridicol: 10 cenți pe milă! Cu toate astea, în următoarele luni, sistemul cu mașini de închiriat a explodat pur și simplu. În două luni s-au mai cumpărat câteva Ford-uri, iar până la finele anului 1917 frații Saunders aveau deja 18 mașini. Despre dezvoltarea businessului de rent-a-car trebuie spus că, atunci când Joe Saunders a încercat să-și convingă frații că au nevoie de investiții, aceștia s-au înspăimântat de-a dreptul. Li se părea o idee care-i va împinge în faliment. Frații Saunders nu erau acomodați decât cu afacerea de vânzări-închirieri de bunuri imobiliare. Mașina li se părea bună doar pentru a colinda prin Omaha…

Joe Saunders, care când rămăsese cu Moline-ul în pană pe câmp pus o întrebare celebră: „Dar de ce n-am închiria o mașină!?” Aceste vorbe se vor dovedi actul de naștere în afacerea de rent-a-car la nivel mondial. De atunci ți până la înființarea firmei au trecut, iată, doar doi ani! Frații Saunders erau în fața deciziei de dezvoltare. Așa cum se întâmplă însă în filmele americane, în care familia joacă de obicei rolul de sprijin al marilor realizări individuale, cel care a fost suportul emoțional al firmei de rent-a-car a fost bătrânul Saunders. El a fost cel care l-a încurajat pe Joe și i-a îndemnat și pe frații lui să-i fie alături.

Mașinile se închiriau doar pentru plăcerea de a conduce…

Erau anii când Europa se frământa sub primul mare război mondial, anii când în America se puneau la cale idei mărețe. Erau anii de pionierat ai rent-a-car-ului când, spuneau amăgitor frații Saunders, se închiriașă mașini doar pentru plăcerea de a conduce.

Pe vremea aceea, ideea de rent-a-car avea într-adevăr ceva nebunesc în ea. Iar pentru a face nebunia mai ușor de suportat, pentru a aduce un aer de voioșie business-ului cu mașini de închiriat, frații Saunders inventaseră un slogan. Ei spuneau: „Puteți închiria orice mașină, vă oferim orice model! Doar să fie culoarea neagră…”

Pentru cei care nu înțeleg poanta, să facem precizarea că atunci orice mașină Ford era de culoare neagră. Așadar, tot rent-a-car-ul american era de culoare neagră. Prin istețime însă, frații Saunders îl vor transforma în culoarea roșie a dinamismului.