Firmele de rent a car. Între minciună şi agresivitate

inchirieri auto timisoara
Sofer furios pe serviciul de inchirieri auto!

Alegerea unui serviciu de închirieri auto are, de obicei, o mare doză de relativitate. Asta dacă nu sunteți un om riguros, un om care ține la detalii, un om prevăzător. Altfel, dacă doriți doar să-nchiriați o mașină care să vă ducă încolo și-ncoace, lucrurile sunt cu mult mai simple; o mașină este o mașină și gata povestea!

Însă concediile fericite cu economii în bugetul pentru călătorie sunt încă foarte mult apreciate de către oamenii din Romania. Mare parte dintre cei care caută o mașină de închiriat se lasă încă ademeniți de comentariile lăsate pe site firmelor de închirieri de către pretinșii clienți ai acestora. Prin utilizatorii site-ului respectiv ar trebui să înțelegem desigur pe cei care au folosit deja serviciile de închirieri auto. Este fals și veți înțelege mai departe.

inchirieri auto cadillac
Chiar daca aveti cea mai frumoasa masina de inchiriat, faceti-i reclama prin mijooace decente! Este mai eficient…

De cele mai multe ori opiniile scrise pe un site sunt mincinoase. Iar acest lucru nu este valabil doar pentru site-urile de închirieri de mașini, ci pe toate site-urile care oferă servicii iar aprecierea acestora (a serviciilor de rent a car) se face în funcție de opiniile exprimate de clienți. Adică, pe românește spus, dacă veți citi un comentariu pe un site care vă spune „oau, firmă serioasă, mașini bune, recomand cu încredere”, nu trebuie să-l luați neapărat de bun!

Închirieri auto Timișoara; cum se fac comentariile…

În cele ce urmează voi relata două ipotze de postare a comentariilor referitoare la un serviciu de închirieri auto. Nu contează despre care firmă de rent a car vorbim, că este sau nu din Timișoara, din România sau de aiurea. Toate funcționează după același principiu. Să explic așadar apariția comentariilor în două situații: site-ul firmei de rent a car și conturile rețelelor sociale ale acesteia.

Comentarii pe site-uri de rezervări mașini în sistem online

Deoarece am realizat și promovat multe site-uri de închirieri auto, tractări auto sau prestări de diverse alte servicii, pot spune exact cum se fac comentariile de pe un site. Adică, dacă site-ul este realizat în wordpress (sau altă platformă CMS) există niște module care se instalează direct în site și fac doar acest lucru, respectiv plantează comentariile „utilizatorilor”, a celor care au închiriat deja mașini.

» Teme wordpress de rent a car, majoritatea conțin module de adăugare de comentarii

» Servicii de închirieri auto sub formă de template HTML

Administratorul site-ului, care poate fi patronul firmei de rent a car sau chiar un angajat ori o persoană de încredere, sortează în mod direct comentariile care apar pe site. Nu este o chestiune foarte complicată și nu vom oferi detalii tehnice, pe dvs. vă interesează serviciile de închirieri auto și nu cum se administrează un site de rent a car.

fiat pentru inchirieri
Orice masina poate fi inclusă în oferta de servicii a unei firme de inchirieri auto!

Vă rog însă să rețineți că persoana care administrează comentariile are o relație foarte apropiată cu patronul firmei de închirieri auto. Va ști cu siguranță care comentarii sunt favorabile și care nu. Așa se face că, dacă veți folosi serviciile unei firme de închirieri auto din Timișoara, dar nu numai, aspectul este general valabil în toată România și toată lumea, orice ați încerca dvs să postați pe site-ul firmei respective va trece întâi printr-un serviciu de cenzură. Dacă e ok (servește intereselor), apare, dacă nu, nu!

Un prim indiciu al cenzurei este reprezentat de existența doar a aprecierilor pozitive. Nu apare nimic rău, nicio dispută. Este o firmă de închirieri auto model! Așa trebuie să înțelegeți dvs., ori, tocmai aici este problema, faptul că mizeriile sunt ascunse sub preș trebuie să vă dea de gândit.

Aprecieri (ne)favorabile pe conturile de pe rețelele sociale

Postarea de aprecieri despre serviciile de rent a car pe conturile sociale este mai greu de controlat. Adică, dacă vorbim despre Google+ sau Facebook, trebuie spus că acestea sunt din construcție mai puțin permisive eliminării unor mesaje care nu convin proprietarilor paginii respective.

Adică, dacă faceți o pagină de Facebook firmei dvs de închirieri auto și cineva scrie că aveți niște servicii de rahat, că aveți mașini de închiriat care abia stau pe picioare, că sunteți un tip nervos și puțin sociabil… acestea vor fi acolo pe vecie! Evident, în limitele de veșnicie ale internetului, a conturilor respective. Postările răutăcioase vor putea fi șterse doar dacă ele conțin injurii sau cuvinte obscene, în generral dacă ele contravin regulilor generale impuse de Facebook.

Deci dacă aveți un client care e nemulțumit de ce mașini de închiriat aveți, mai ales de ce mașină i-ați oferit lui, iar el scrie un comentariu în termeni politicoși… acolo va rămâne mesajul lui! Dacă însă va face imprudența să mârâie, ca ultimul derbedeu, veți putea apela la administratorii rețelei Facebook, iar aceștia vor elimina comentariul. Ba, poate, mai mult! Veți reuși și blocarea lui…

Situația este oarecum identică și pe Google+ și LinkedIn, Twitter sau orice alte comunități. Mai toate sunt, în general și mai nou în ultimii ani, foarte sensibile la felul în care se discută în spațiul lor, acela pe care-l pun la dispoziția utilizatorilor.

auto magazin revista
Vechile articole despre masini si serviciile auto au fost inlocuite, in cea mai mare parte, de revistele online cu profil auto

Serviciile de închirieri auto și agresivitatea advertorialelor

O altă metodă, la fel de perfidă, de promovare a firmelor de închirieri auto este folosirea de advertoriale. Advertorialele sunt o născocire a mediului online românesc. Sunt traducerea „literaților php” a termenului de advertising. Concret, un text care în ziarele clasice s-ar numi articol de reclamă, varianta online se numește „advertorial”. Termenul se pare că s-a impus deja.

Perfidia firmelor de rent a car constă în faptul că profită de lipsa de inteligență a oamenilor. Altfel spus, cititorii români ai mediului online nu sunt mai deștepți decât în urmă cu 10-15 ani, ba am spune că dimpotrivă. Așa se face că marea masă a celor care folosesc informațiile publicate online, inclusiv cele despre închirieri auto, iau de bune informațiile ce apar în așa-zisele ziare electronice, publicații online sau cum doriți să le intitulați.

Credulitatea în mediul online are resurse mai vechi, provine din vremuri trecute. Închipuiți-vă că am fi în urmă cu 30 de ani, în plină eră socialistă. Dacă am scrie despre firma de închirieri de mașini Rent-a-Car-Top (de exemplu, nume imaginar) că are cele mai bune servicii, cele mai bune mașini, că sunt cei mai cei… toată lumea ar crede. Apoi, și-ar închipui că în lumea închirierilor auto doar Rent-a-Car-Top există. Oamenii și-ar explica… păi, scrie în ziar că sunt cei mai buni! Situația nu s-a schimbat foarte mult nici azi.

Advertorialele au, în plus față de comentariile mincinoase de pe site-uri, o doză de agresivitate. Ți se bagă pe gât prin tot felul de mijloace publicitare. Un advertorial despre firma de închirieri Rent-a-Car-Top ți se va infiltra pe monitor prin tot felul de artificii de marketing. Reclame, banere, texte sau articole sponsorizate.

Rent a car-ul și interpretarea informațiilor despre calitatea serviciilor

Dacă despre credibilitatea informațiilor oferite de comentarii pe site-uri de închirieri auto ne-am edificat, sper, am putea pune întrebarea: și totuși, nu putem afla ce fel de servicii oferă o firmă înainte de a apela la ea? Din fericire, există un răspuns pozitiv.

Cele mai bune păreri despre o firmă sau alta de rent a car se pot afla de pe site-uri independente. Există unele care oferă aceste răspunsuri în mod involuntar poate, mai ales blogurile. Sunt însă destul de greu de identificat. Sau portalurile românești cu teme generale, ele ar putea fi un indicator în acest sens. Mai dificil este însă că portalurile românești, forumurile de discuții au o viață relativ scurtă, sunt neordonate și deci nu vă puteți baza prea mult pe ele.

inchirieri auto de rable
Adevarul este ca niciodata nu stii ce masina ai inchiriat. Firma de rent a car poate spune orice, pana nu o vezi la fata locului… nu stii ce iei!

În schimb, forumurile cu servicii auto par mult mai aproape de realitate. Dacă ne referim la România, însă, cu forumurile de servicii rent a car avem o mare problemă: ele sunt practic acaparate de proprietarii unor firme de închirieri auto. Așadar, răspunsurile sunt în cea mai mare parte „moderate” și partinice.

Despre serviciile de rent a car, despre calitatea lor, puteți afla mai degrabă de pe forumuri consacrate și serioase, unul dintre acestea putând fi chiar FlyerTalk. Marea problemă a acestor forumuri este însă că se referă (mai ales) la marile companii de închirieri auto. Iar rent a car pe plan local înseamnă cu totul altceva decât Timișoara, Cluj sau București. Deci, despre o firmă mai mică de închirieri aveți șanse mici de a afla ceva.

Informații reale despre rent a car rezulta de pe Google+ sau FaceBook

Firmele de rent a car nu se grăbesc să introducă pe site-urile lor linkuri spre conturi sociale care permit introducerea unor comentarii independente. Am explicat mai sus. De aici rezultă că veți afla informații mai exacte de pe conturile lor de firmă de pe rețelele de socializare.

În momentul în care observații comentarii acide, răuvoitoare… e clar că acestea au mari șanse de a fi reale. (Deși, unele dintre postări pot proveni de la firme concurente.) Absența lor poate indica faptul că firma de închirieri auto este relativ nouă, sau este greu accesibil linkul unde se fac comentariile. Acest din urmă aspect indică și o rea voință a proprietarului, ceva de genul „dar de ce să posteze toată lumea orice vrea!?”

Opinia mea este că dacă știți să citiți aceste comentarii veți afla destule informații. Absența acestora este și aceasta o informație valoroasă despre serviciile firmei de rent a car respective.

Cea mai bună informație despre închirieri de mașini

Categoric, cea mai bună informație despre o firmă de închirieri de mașini se obține dintr-o experiență personală sau a unei persoane de încredere. Problema este că astfel de impresii pot fi costisitoare, s-ar putea să te ardă la buzunar. Sau pot fi unice. Când o aflați dvs ar putea fi deja remediată dacă a fost negativă.

Și totuși, dacă sunteți un consumator frecvent de servicii de rent a car, opinia mea este să apelați o firmă mică. Să-i urmăriți activitatea, să fiți la curent cu noutățile, să urmăriți activitatea proprietarului. Există și un revers: firma de închirieri auto vă va răsplăti fidelitatea.

Daccă folosiți doar ocazional mașinile de închiriat, atunci s-ar putea să fie mai simplu. Vânați ofertele pe care le puteți controla. În rest, vă trebuie noroc și inteligență să scăpați de țepari!