Rent a car-ul va fi înlocuit de car-sharing!?

rent a car rezervare telefon mobil

Serviciile de rent a car au fost până în urmă cu ceva timp idealul pentru un anume gen de firme, anumite activități, anumite stiluri de a folosi o mașină. Aceasta pentru că elimina proprietatea asupra mașinii, o calitate care pentru genurile respective de afaceri ar fi devenit un cost inutil. Adică, altfel spus, era mai simplu și mai ieftin să închiriezi o mașină decât să o ai în proprietate.

Motorul afacerilor de tip rent a car tocmai pe acest lucru se bazează. Că e mai ieftin să închiriezi decât să ai. Iar cine are de condus un business știe despre ce e vorba. Să apelezi la o firmă de închirieri auto atunci când ai nevoie a fost un stil de administrare. A fost!? Nu doar că a fost, încă mai este, dar lucrurile încep să se schimbe. Oare?

rent a car cu pony sharing

Managementul modern al afacerilor a adus companiilor de rent a car un concurent. Nu neapărat în sensul că dispar serviciile de închirieri auto, nici pe departe așa ceva. Este vorba mai degrabă de felul în care se fac aceste închirieri auto. De principiu. Și de proprietar al mașinii.

Căci de infrastructura, de lipsa parcărilor și a drumurilor ne plângem toți.

Rent a car versus car-sharing…

Principala diferență între un serviciu de închirieri auto și car sharing ar fi modalitatea de plată. La rent a car plătești înainte, faci rezervarea unei mașini, clasic sau prin formulare online de rezervare. La sistemul de car sharing este vorba de facturi la sfârșitul unei perioade, lunare de obicei. Promotorii acestui sistem cred că astfel vor lua avantaj în fața companiilor clasice de rent a car.

rent a car digitalizat

Adepții și furnizorii de car sharing afirmă că ei oferă un sistem mai flexibil decât cei care fac închirieri auto. Că acest sistem oferă o mașină oricând, nu doar în timpul orelor de program ale firmei de închirieri. Ideea este oarecum falsă, căci marile firme de rent-a-car nu se împiedică într-un program de lucru.

Apoi, se mai spune că până a obține o mașină de la o firmă de rent a car pierzi vremea cu completatul hârtiilor. Din nou, puțină aiureală în această afirmație. În zilele noastre serviciile de închirieri auto se fac și se contractează în mod online. Formularistica a devenit electronică, odată cu rafinarea contractelor când trebuie doar să semnezi. De luat la cunoștință efectiv. Căci, în principiu, un contract de închirieri auto de la o firmă se deosebește prea puțin de unul de la altă companie de rent-a-car.

Din cele de mai sus s-ar putea înțelege că rent a car sau sharing car ar fi totuna, că nefiind nicio deosebire la ce bun efortul de a le explica!? Totuși, diferențele există.

Un rent-a-car sub altă formă

Firmele care oferă servicii de închirieri auto au și ele un anume gen de car-sharing. Este vorba de contracte de închirieri destinate firmelor și companiilor. O rafinare a sistemelor…

În concret, marea deosebire față de rent a car-ul așa cum îl știm noi este acela că asigurările și parcările sunt incluse în preț. În general și costurile cu benzina, iar dacă se alimentează cu carburant se primește bonus. Apoi, o altă mare inovație, este aceea că folosirea serviciilor de car-sharing este accesibilă în mod definitoriu prin aplicațiile instalate pe telefonul mobil. Cu alte cuvinte, iei mașina după ce ai localizat-o cu telefonul, o deschizi tot așa, ești localizat și identificat tot pe baza telefonului mobil.

La car-sharing cu mașini electrice contează nu distanța parcursă ci timpul folosit. La închirieri auto contează tot timpul, dar de la o zi în sus.

inchirieri auto masini electrice
Principala problema a unei masini electrice este autonomia. Serviciile de rent a car le folosesc pentru clientii citadini, sa le spunem asa…

 

Similar cu cartelele pre-paid telefonice, deosebire față de serviciul de rent a car obișnuit, este și faptul că poți achiziționa servicii pre-plătite. Apoi, o firmă de rent a car va încasa o garanție pentru mașina închiriată de la ei, la car-sharing nu există. Dar, cu siguranță, este inclusă în costurile generale.

Un anume gen de flexibilitate superioară există totuși. Iei mașina de unde vrei și o lași unde vrei. Da, dar nu în România. În Timișoara, până acum, nu există servicii de car-sharing. Doar clasicele firme de rent a car. Dacă vă mulțumește…

Car-sharing… deocamdată e doar timiditate

Serviciile de car-sharing se tot lansează în România. Primul a fost la Cluj-Napoca în 2015 și apărea ca dușman declarat al firmelor de rent-a-car. Apoi, în 2017, a apărut (din nou) primul serviciu de car sharing din România, de această dată la București. De fapt este vorba de același serviciu, aceeași firmă care însă la Cluj este pe pierderi enorme.

A apărut (tot primul) serviciu de car sharing și la Iași, respectiv CABY, acesta fiind declarat cu mașini electrice. Un prim serviciu de car sharing oferit de o bancă este eGO de la Banca Comercială Română.

caby rent a car electric
Caby, un fel de rent a car electrificat si pe distanta mica…

Impresia generală este însă că firmele de car-sharing nu au prins încă în România. Și că deocamdată sunt încă scumpe, cel puțin așa rezultă din comentariile utilizatorilor. Mai scumpe decât prețurile serviciilor de rent-a-car sau a taxi-urilor.

Modelul de afaceri car-sharing (dezvoltat cu succes în și Viena, probabil de acolo s-au inspirat cei de la noi) este însă unul interesant. Cât de mult va înlocui însă firmele de închirieri auto din Timișoara vom vedea în viitor. Mai ales că, aici, deși se tot zvonește, deocamdată n-a avut nimeni putere să încerce „demolarea” firmelor de rent a car.

Inchirieri auto făcute cu bani mulți

Servicii de închirieri auto de acest tip sunt încă departe de a fi accesibile în România. Car-sharingul este destinat parcă în mod preponderent clienților care lucrează la „multinaționale”. Altfel spus unei anume clase de mijloc. Clasa de mijloc care, în București, Cluj, Timișoara… este încă destul de subțire.

Ca să pornești o afacere de acest gen, spre deosebire de una de tip rent a car, este nevoie de mulți bani. De mașini destinate orașului, adică mici, dacă se poate electrice, noi. În general mașini de o anumită calitate.

Ca să pornești o afacere de rent a car e mai simplu. Și mai ușor de gestionat, închirierile auto se fac și după ureche și se mai și face evaziune destul de ușor. Viitorul este însă imprevizibil. Mai jos aveți linkuri spre articole „externe”. Ca să vedeți că și alții își pun întrebări ce este mai bine: să închiriezi sau să împarți!? (De fapt de la alții vine tot, inclusiv progresul…)

» Ride Sharing Vs. Car Rental: Which is Right for You?

» Rent a Car or Sharing a Car? Wich is cheaper?