Accident cu mașini de închiriat. Ce faci!?

inchirieri auto dacia logan
TimTim oferă servicii de inchirieri auto, tractări, service, piese de schimb...

Firmele de închirieri auto vă recomandă întotdeauna ce să faceți în situația în care aveți un accident. Sau ar trebui să o facă. În orice caz, vă punem la dispoziție un foarte mic îndrumar pentru situațiile de accidente, indiferent că este vorba de mașina dvs. sau un autoturism închiriat, respectiv un serviciu de genul „rent a car”.

Spre deosebire de acum douăzeci de ani, de exemplu, etapele care trebuie urmate în cazul unui accident rutier nu s-au schimbat decât din punct de vedere juridic. Emoțional, accidentul va reprezenta întotdeauna o situație traumatizantă. Vom încerca o sintetizare a situațiilor posibile, din punct de vedere procedural și al despăgubirilor materiale

Asigurări auto CASCO

Accident cu răniți

Se anunță la 112 și nu se părăsește locul accidentului. Poliția va întocmi procesul verbal, va stabili vinovăția și va elibera autorizația de efectuare a reparațiilor. Șoferul găsit vinovat va înmâna celuilalt o copie a poliței sale RCA.

Situația este în mod sigur deosebit de stresantă. După ce vă liniștiți puțin și situația răniților a fost rezolvată este cazul să anunțați firma de închirieri auto.

accident rent a car
Un accident considerat usor si de preferat în locul unuia cu raniti. Conduceti prudent, nimic nu merită sa va puneti viata în pericol.

Accident cu pagube materiale

Indiferent dacă autoturismul este al dvs sau aveți o mașină de închiriat, dacă este vorba doar de două vehicule și din accident nu au rezultat răniri, se ivesc două posibilități, funcție de felul în care se înțeleg șoferii. Ori cei doi șoferi se vor deplasa la Poliție, ori vor întocmi constatul amiabil. În prima situație, de regulă, există neînțelegeri cu privire la vinovăție. O părere unanim acceptată în acest caz este că nu are rost să sporim stresul situației și e mai bine să lăsăm companiile de asigurări să-și rezolve disputa.

O recomandare a agențiilor sau firmelor de închirieri auto va fi mereu aceea de a fi sunați ei primii. Da, puteți face acest lucru, dar dacă sunteți cu mașina personală e bine totuși să știți ce aveți de făcut.

Dacă părțile implicate nu se înțeleg cu privire la constat, atunci se vor deplasa la Poliție, la secția pe raza căreia s-a produs evenimentul, unde se va stabili vinovăția și se va elibera autorizația de reparație.

Constatul amiabil este cea mai bună soluție în cazul unor accidente considerate ușoare. Nu trebuie completat decât un formular, care are două foi autocopiative. Fiecare șofer va depune exemplarul său la compania unde are încheiată polița de asigurare, dacă nu se doresc despăgubiri. Partea care dorește acordarea de despăgubiri pentru daunele produse se va adresa companiei de asigurări a celeilalte părți.

Bineînțeles, dacă ați condus o mașină de închiriat, de partea cu asigurările se va ocupa firma de rent a car.

De reținut că prin completarea constatului amiabil nu înseamnă că se recunoaște vinovăția, acest lucru fiind stabilit ulterior de către firmele de asigurare. Apoi, odată completat constatul, nu se mai poate apela la lucrătorii de poliție.

Cele expuse mai sus reprezintă doar primii pași, agenții de asigurare se vor ocupa în continuare de toate detaliile juridice. Copiile după constat se depun într-un interval de 24 de ore de la producerea accidentului.