Accident cu o masina inchiriată. Ce faceți…

accident rent a car

Firmele de inchirieri masini sunt printre cei mai buni clienți ai firmelor de asigurări. De ce? O explicație ar fi aceea că, nefiind masina lor, clienții trag de ea cum pot, cum vor și cum știu. Adevărul este că nu toată lumea are grijă de bunul altuia așa cum ar avea de cel propriu. La urma urmei, este o masina inchiriată, are asigurare auto, plătești niște bani, ce mai! Da, firma de inchirieri se ocupă de tot ce implică starea tehnică, reparații… Foarte adevărat!

telefon la condus masinaTotuși, așa se întâmplă accidentele: condus neatent, indiferență față de autoturism, conștiința faptului că orice s-ar întâmpla plătește altcineva! Adică pagubele vor fi suportate de firma de închirieri de masini.

Față de douăzeci de ani înainte, acum este doar o altă structură a chestiunilor juridice, birocratice, cum doriți să le spuneți. În rest, traumele sunt aceleași. Mai departe, vom încerca să vă ghidăm concret, ce anume să faceți în situația unui accident. Atât din punct d evedere procedural, cât și privitor la despăgubirile materiale.

Acest text trebuie să-l citiți înainte de a avea un accident, un incident sau măcar o altercație în trafic. Acum, când sunteți calmi, atunci veți fi nervos și supărat. Poate chiar rănit, ceea ce nu dorim nimănui.

Accident cu răniți

Tehnic vorbind, situația este cea mai simplă pentru dvs., dar emoțional este cea mai stresantă. Este simplă ptr că, în general, altcineva vă va spune ce aveți e făcut. În cazul în care sunt răniți veți fi cu atât mai bulversați cu cât rănile sunt mai mari, mai importante, mai cu impact cum se spune. În aceste situații, suntem convinși, ultimul dvs gând va fi la a anunța firma de închirieri masini. Nici nu ne gândim.

Anunțați 112 și nu părăsiți locul accidentului. În funcție de gravitate, dispecerul de la 112 va evalua situația și va face el ce trebuie făcut. Dvs., dacă sunteți în stare, dați primul ajutor. Va veni un echipaj SMURD și unul de poliție.

Echipajul de poliție vă va scuti de aproape toate bătăile de cap. Este într-adevăr stresant. Polițiștii vor întocmi procesul verbal și vor stabili vinovăția. Șoferul vinovat va înmâna celuilalt o copie după polița RCA. Poliția va elibera autorizațiile de efectuare a reparațiilor, un fapt de care firma de închirieri masini va fi deosebit de „încântată”. Probabil și ceilalți implicați în accident.

Noi, cei de la NBG Speed Car Timișoara nu suntem afectați neapărat de daune, avem asigurată mașina, dar cât timp ea se află în service suntem lipsiți de posibilitatea de a lucra.

Accident soldat cu pagube materiale

accidentDacă este vorba doar de două autovehicule implicate în accident și nu au rezultat răniri, avem două posibilități. Cei doi șoferi se deplasează la Poliție sau întocmesc constatul amiabil. În prima situație există de regulă neînțelegeri cu privire la vinovăție. Deși, cine conduce un autoturism de la o firmă de inchirieri masini este oarecum nepăsător, s-ar putea ca să nu fie chiar justificată lejeritatea cu care privește problema. (A se citi cu atenție contractul de inchiriere al masinii.)

O opinie generală este aceea că nu are rost să fim mai furioși decât e cazul și mai bine să lăsăm companiile de asigurări să-și rezolve problema despăgubirilor. Totuși, dacă șoferii implicați în accident nu se hotărăsc cine este vinovat, atunci e cazul să se meargă la unitatea de poliție de pe raza căreia s-a produs coliziunea. Acolo se va decide cine și cu ce este vinovat. Totodată vor fi completate și actele care autorizează reparațiile și hrănesc service-urile auto.

Constatul amiabil, bucuria firmelor de inchirieri masini

Legislația ultimilor ani a adus și bucurii și necazuri, pentru toată lumea, inclusiv firmelor care oferă servicii de rent a car. Una dintre facilitățile oferite este însă constatul amiabil. Serviciile de inchirieri masini se folosesc de constat mai ales in cazul accidentelor ușoare. Adică mai ales de astfel de incidente.

Întocmirea unui constat presupune să completați foile autocopiative atașate la asigurarea RCA. Fiecare șofer depune formularul său la compania de asigurări unde are încheiată polița de asigurare. Dacă nu se dorește despăgubiri.

În cazul în care o parte implicată în accident dorește acordarea de despăgubiri pentru daunele suferite, se va adresa firmei de asigurări ale celeilalte părți.

Copiile după constat se depun într-un interval de 24 de ore de la producerea accidentului.

asigurari autoUn alt aspect care trebuie reținut este acela că un constat amiabil nu echivalează în mod implicit cu recunoașterea vinovăției. Aceasta se va decide între firmele de asigurări, lăsați-le să se descurce. Dvs., ca un cetățean corect ce sunteți, contactați cât mai curând reprezentantul firmei de închirieri masini. Cel de la capătul firului va decide ce este de făcut. Sunt rare cazurile în care vă va pune să căutați o firmă de tractări auto. De obicei sunt răspnsuri la toate problemele. Credeți că dvs sunteți primul care pocniți o mașină care nu vă aparține!?

Toate firmele de rent a car sunt familiarizate cu situațiile în care clienții le lovesc mașinile. Sau nu ei, ci alții, în parcare!…