Cum învață nemții să facă mașini…

masini la ingolstadt
Studentii din Ingolstadt, orasul lui Audi, nu se dau in laturi de la a studia un BMW

Am avut nemaipomenita șansă să mă zgâiesc prin holurile Technichse Hochschule Ingolstadt (THI), locul unde se studiază aproape totul despre mașini. (Este o politehnică în toată regula, dar nemții îi zic simplu: Școala de Studii Tehnice Superioare.) Să mă bântui pe acolo și să casc bine ochii minunându-mă cum e școala la nemți, în orașul unde se face Audi. Evident, uitându-mă de-afară, căci nu-s nebun să mă apuc iarăși de studii.

Facultatea de inginerie mecanică este așa, ca un fel de cutie cu formă neregulată, uriașă, cu pereți de sticlă, cu nervuri de oțel. Și tineri, cât încape, toate națiile, albi, galbeni, negri și de ciocolată.

Pe laturile holului sunt biblioteca, un fel de recepție unde le dau cazare și nu mai știu ce, un fel de restaurant studențesc, ieșirea spre o grădină botanică din care intri la facultatea de management, intrări în coridoare care te duc la alte corpuri de clădire. Cele două laturi lungi sunt ca un fel de tribune din beton, parcă ar fi terenul de handbal din vremea liceului meu.

Îmi pun palmele paravan și mă uit prin vitrina bibliotecii, se vede tot ce e însăuntru, că pe ăia micii îi doare-n spate de mine, citesc sau se uită în laptop, se uită doar la poze cu mașini și piese auto, cu scheme și grafice. Câte unul pleacă, intră într-o cameră unde când se deschide ușa se zăresc un fel de paturi, mai degrabă șezlonguri, pe care câte unii stau întinși. Trag cu porcul adică. Alții ies din dormitorul ăla și vin la citit. Măi să fie, acolo se doarme, îmi zic eu!

Într-adevăr, mi se va confirma mai târziu, biblioteca este cuplată cu un dormitor. Relația asta dintre bibliotecă și dormitor mi se pare colosală. Adică înveți și dormi. Te ridici, te duci să mai citești, te întorci la nani. A naibii școală fac ăștia!

Pe laturile acestui hol imens stau așezați studenții. Au laptopuri în față, își arată niște chestii și discută aprins. Sub șezuturile din beton sunt prize pentru alimentare. Pe băncile prelungi stau câțiva tineri, câțiva mai copți și o mai fi vreun profesor. Și eu. Privesc și țin minte.

BMW-ul material de studiu…

Deodată, un perete se de sticlă se deschide ca petala unei flori, așa cum vedem că se deschid florile în reportajele de pe Discovery. De fapt se deschide o ușă. Intră un BMW și petala din sticlă și cu nervuri de oțel se închide înapoia lui. Iar eu eram cu gura căscată. Și se apucă tinerii ăia și deschid capota motorului, își bagă capetele, cotrobăie, nu știu ce au făcut, că nu-s mecanic.

BMW studiu
BMW-ul adus aici este la un pas de a fi făcut bucăți…

Apoi, închid capota, discută ceva și pleacă. Vine alt grup, nu mi-am dat seama de unde au răsărit. Scotocesc și ei prin măruntaiele BMW-uluii după care pleacă. Mi-am dat seama că am asistat la un sacrilegiu. La facultatea pe care Audi o sponsorizează, să vină un BMW și să-și dea aere. Poate de-asta l-au desfăcut, de ciudă! Cred că orice mașini le-ar pica pe mână, tot le-ar desface!

Mărturisesc că am înțeles mai mult decât mi-ar fi povestit cineva ceva și mai mult decât dacă aș fi citit o mie de pliante despre cine sunt cei care învață la THI. Atmosfera de liniște și de studiu temeinic de aici m-a convins cum se face școala în orașul lui Audi.

Un singur cuvânt să mai spun despre studenți: vin la cursuri cu bicicleta! Afară sunt suficiente locuri de parcare. Spre deosebire de Universitatea de Vest din Timișoara unde, cu excepția vacanțelor, nu ai unde să arunci un ac. Vorba unui amic de-al meu, retras undeva la munte, în pustietate, să nu mai audă pe nimeni: mașini la grămadă!

masini BMW pick-up concept
BMW X7 pick-up plus motocicleta BMW F-850 GS… un concept de masini definite de lux și forță!

Alți studenți, altă mașină

La nici o sută de kilometri distanță, la Munchen, acolo unde se face BMW-ul, alți studenți s-au gândit să le dea cu tifla celor de la Audi. Au scornit cea mai luxoasă camionetă cu benă. Adică BMW X7 Pick-up. La care i-au atașat o motocicletă aproape perfectă, respectiv BMW F-850 GS. Perechea de camionetă și motocicletă este una dintre cele mai îndrăznețe idei. SUV și motocicletă de la BMW.

Și, asta, înseamnă o competiție!