Rent a car Timisoara, dezvoltarea serviciilor

Serviciile de rent a car în Timisoara au cunoscut o dezvoltare abrupta, am putea spune. Adica, imediat dupa 90, odata cu deschiderea granitelor, au aparut si au s-au dezvoltat mare parte din acest tip de servicii. Închirierile de masini aveau mare parte dintr-o aventura atunci. si totusi, existau destui clienti care veneau în România. Unde, de obicei, luau o teapa mare.

Este adevarat, românii care se întorceau acasa, preferau sa vina cu masini ticsite de bagaje. Cei cu adevarat straini si care aveau cât de cât minte, închiriau o masina de undeva din Germania si veneau cu ea aici. În cel mai rau caz apelau la o firma de rent a car din Budapesta.

Evident, în haosul legislativ de atunci, serviciile de rent a car erau si ele haotice. Ca sa fim cinstitti, cele mai multe închirieri auto de masini se faceau „la negru”. Se pare ca nu prea erau constienti de riscuri, strainii aveau o imagine destul de idilica despre România. De fapt, stiau destul de putine lucruri. Credeau ca un serviciu de rent a car era ceva firesc. Credeau ca seamana cu ce este la ei, în Germania, Franta sau SUA, ori de unde mai veneau...

rent a car cu dacia 1300
Dacia 1300, a avut o cariera scurta in serviciile de rent a car, desi este masina clasica a românilor...

În ce-i priveste pe români, chiar daca erau ceva mai umblati, atunci nici macar nu-si puteau închipui ca peste 25 de ani, la Timisoara, vom avea si noi servicii de rent a car precum Sixt la Munchen. si, înca mai mult, masina se va putea închiria direct de la aeroport...

Primele probleme reale, primul contact cu realitatea cruda a serviciilor din Timisoara apareau destul de repede. Masini sparte, accidente, interventii întârziate sau absente ale echipajelor de politie. Despre asigurarile auto este deja foarte mult sa vorbim. Iar ca sa constati o tamponare usoara îti trebuiau nervi, timp si bani. Clientul masinii închiriate prefera sa plateasca proprietarului un bacsis gras, decât sa stea la coada la biroul politiei.

Primele închirieri auto erau spre Germania

Rent a car-ul timpuriu, la Timisoara, a aparut într-un mod foarte ciudat. Era un serviciu care, practic, efectua transport de persoane spre Germania. Daca observam, se confunda destul de mult cu transportul auto de persoane, transportul de calatori. De fapt, rent a car-ul a aparut si s-a dezvoltat concomitent cu alte servicii auto. Iar uneori se confunda cu acestea.

Românul obisnuit nici nu stia la urma urmei ce este aia sa închiriezi o masina. Pentru el, telul suprem era sa plece din tara. si asta se facea printr-un serviciu de închirieri absolut ciudat...

Ofertarea clientilor era ciudata în acceptiunea clientilor de astazi, obisnuiti sa caute masini de închiriat pe internet. Pe vremea aceea nu existau miloace publicitare decât ziarele obisnuite. Pe suport de hârtie. Apoi, serviciile acestea de rent a car în Timisoara se prezentau mai ales în Publitim, iar ulterior în Agenda...

Echivalentul de astazi al Publitim-ului referitor la închirierile de masini, este site-ul Publi24, plin de anunturi cu masini de închiriat, cu transport auto de persoane. (Ca si cu fete calde si proaspete, cu soapte fierbinti.) Anunturile de genul „transport persoane pe ruta Timisoara-Germania” nu erau deloc o raritate. Ba, mai mult, am putea spune ca daca statul român ar fi fost interesat, ar fi putut depista o multime de evazionisti. Eh, daca ar fi fost interesat în dezvoltarea liberei initiative ar fi facut el mai multe! Inclusiv în domeniul firmelor de închirieri auto...

anunturi auto in publitim
In anii 90,in Publitim se publicau primele anunturi de rent a car, erau ceva primitiv si care de fapt nu ofereau nicio garantie in privinta calitatii serviciilor...

O caracteristica importanta era faptul ca încolo se duceau persoane, iar înapoi masinile veneau mai mult cu pachete. Cam asa se închiria pe atunci o masina. Cu sofer cu tot. Cel putin pentru românii verzi, caci strainii sau românii luminati faceau cum am spus mai sus. Rent a car adevarat a aparut ceva mai târziu.

Toata lumea dorea sa plece, prea putini sa se întoarca...

Masina de închiriat preferata era VW Golf

Contrar credintei celor mai multi cititori, primele masini puse la bataie pentru tipul de rent a car sui-generis, la fel ca democratia pe care ne-o propunea tovarasul Ion Iliescu, nu au fost deloc vechiile masini Dacia 1300, nici Oltcit-urile refuzate la export. Timisorenii au avut mereu o slabiciune pentru masinile germane, respectiv Volkswagen, Mercedes, Audi si BMW.

vw golf 1990
VolksWagen Golf II, una din primele masini deinchiriat in Timisoara

Am putea spune ca la mijlocul anilor 90, când serviciile de rent a car în Timisoara erau cât de cât mai bogate în oferte propriu-zise, masina preferata era Volkswagen Golf. Timisoara era plina de astfel de autoturisme aduse din Germania, cu precadere modelele Golf II si VW Golf III. Mai mult, micile afaceri cu transport de marfa erau dubitele VW si modelele Caddy.

Legalitatea precara, frâna firmelor de rent a car

Anii 90 au fost puternic marcati de evaziune fiscala. Era perioada când nu prea aveai sanse sa faci o afacere în mod legal, caci concurenta era în afara legii. Anunturile din PubliTim erau o dovada în acest sens. Nu firmele de rent a car erau cele mai vaduvite, absolut orice întreprinzator avea concurenta neloiala din plin în cei care postau anunturi de închirieri auto.

rent a car online
Site-urile ce ofereau servicii de rent a car cu rezervari online au adus o adevarata revolutie pentru business-ul firmelor de inchirieri auto

Se obisnuia ca de fatada sa existe un oarecare cadru legal, dar cea mai importanta parte sa fie „la negru”, fara absolut nicio evidenta contabila. Era o frâna teribila în calea celor care doreau sa faca afaceri în mod cinsitit. Mai mult, sistemul de impozitare si taxare era de-a dreptul asfixiant. Firmele de închirieri auto duceau o lupta acerba pentru supravietuire

Spre sfârsitul anilor 90, când internetul devenea în fiecare zi tot mai prezent în viata noastra, si când parea deja un obiectiv realizabil integrarea în familia europeana, afacerile firmelor de rent a car începeau sa iese la lumina. Au aparut primele site-uri de internet. Comunicarea si oferta era deja la standarde mai apropiate de cele occidentale. Într-un cuvânt, am putea spune ca România si afacerile cu masini de închiriat deveneau ceva acceptabil.

Sfârsitul anilor 90 si începutul mileniului al treilea aveau deja mugurii adevaratei economii de piata. Cererea si oferta începeau sa joace un rol esential în business-ul cu rent a car. Cu exceptia platilor online, internetul asigura deja suportul minim unei afaceri din sfera închirierilor auto.

Firme de rent a car precum Avis, Sixt sau Europcar, ca sa dam doar câteva exemple, încep sa fie prezente stabile în afacerile din România. Formal, acestea vor opera cu birouri si la Timisoara. Practic, internetul este cel care a adus imboldul unor activitati altfel obisnuite. Dezvoltarea infrastructurii destinata mediului online a fost cea care a sprijinit afacerile din turism, serviciile de rent a car si cele adicente. si prezumtiva apropiere de spatiul economic european, trebuie sa recunoastem asta.

Firmele de rent a car astazi

Am putea spune ca astazi, în 2017, o firma de rent a car din Timisoara are la dispozitie o piata imensa. La fel, o concurenta deosebita. Principalul sistem de racolare al cleintilor este internetul. De fapt, nu doar în afacerile de închirieri auto, ci în orice gen de servicii sau activitati productive, daca nu esti pe internet, daca nu ai un site de prezentare, înseamna ca nu existi. Cartile de telefoane, vechile pagini galbene... toate sunt istorie.

indicator cu firme de rent a car la aeroport
Unde sunt birourile firmelor de rent a car afli imediat cum cobori din avion. Marile companii sunt prezente cu agenti de inchirieri si au o oferta de masini pentru aproape orice tip de client...

Publicitatea serviciilor nu se mai face cu afise sau pliante raspândite prin gara sau autogara. Publicitatea este transferata aproape integral în mediul online. Astazi, cine cauta o firma rent a car e suficient sa deschida telefonul si sa dea un search pe Google.

Firmele de rent a car au astazi nu unul ci câteva site-uri. Concurenta a devenit atât de crunta încât, se cunosc cazuri, dimineata, la cafea, rivalii stau si navigheaza pe internet, au click pe reclamele AdWords ale concurentilor, sa le consume bugetul. Evaziunea fiscala nu a disparut, esi s-a diminuat considerabil.

Internetul ofera libertatea de comunicare. Astfel, se fura clientii d ela concurenta prin toate mijloacele legale sau mai putin legale. Important este scopul: o oferta de servicii diversificate. Din toata aceasta lupta are de câstigat clientul. Adica turistul sau omul de afaceri. Sau românul care se întoarce acasa de sarbatori sau în concediu. Ori pur si simplu închiriaza o masina ca sa-si vada familia.

Din nefericire, clientii firmelor de servicii de închirieri de masini nu câstiga întotdeauna de pe urma concurentei dintre ofertele de rent a car. Dar, despre asta, mai vorbim si altadata...